zo helpt poëzie
zo helpt poëzie
101 gedichten over de zorg
Samengesteld en ingeleid door Bert Keizer

omslagontwerp: Charlotte Gramberg
omslagbeeld: Marie Cecile Thijs
ISBN 978 90 831 1254 1 | NUR 306 | 192 pp | 13,5 x 21 cm | gebonden

PRIJS: € 19,99


poëzie

zoals je tegen een ziek dochtertje zegt:
mijn miniatuurmensje, mijn zelfgemaakt
verdrietje, en het helpt niet;
zoals je een hand op haar hete voorhoofdje
legt, zo dun als sneeuw gaat liggen,
en het helpt niet:

zo helpt poëzie

De titel zo helpt poëzie is ontleend aan bovenstaand gedicht van Herman De Coninck. Deze bundel bevat de mooiste, meest intieme gedichten over thema’s waar we allemaal mee te maken hebben: geboorte en kinderziekten, lichamelijk en geestelijk lijden, sterven en zorg voor de nabestaanden. De bekende arts, schrijver en filosoof Bert Keizer heeft toegankelijke ‘zorgpoëzie’ uitgezocht van dichters als Menno Wigman, Judith Herzberg, Lucebert, Annie M.G. Schmidt en Jean Pierre Rawie.

Er is voor elk wat wils en dat maakt zo helpt poëzie tot een bron van troost voor iedereen die met ziekte te maken heeft – niet alleen de patiënten zelf, maar ook hun familie, vrienden, collega’s, noem maar op. Daarnaast is het ook een ideaal geschenkboek voor de zorgsector die het in coronatijd zo zwaar te verduren heeft gehad: verpleeg- en ziekenhuizen, artsenpraktijken, revalidatiecentra, thuiszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en ggz. Bij kerkelijke organisaties zal dit boek eveneens in vruchtbare aarde vallen.

‘Ik maak te veel mee, zegt de verpleegkundige. Ik kan er nauwelijks tegenop, zegt de dokter. Ik weet wat je bedoelt, zegt de dichter. Bestaat er een mooiere troost dan een gedicht waarin ziekte en alle beslommeringen daaromheen, zelfs de dood, behoedzaam op armslengte worden gehouden?’
Bert Keizer


Nederland, Amsterdam, 2013 Bert Keijzer Foto : Maartje Geels

Bert Keizer (1947) is arts, schrijver, filosoof en liefhebber van poëzie. Hij werkte in diverse Amsterdamse verpleeghuizen en is nu verbonden aan het Expertisecentrum Euthanasie. Eerder publiceerde hij onder meer Het refrein is Hein, Tumult bij de uitgang en Reis om de dood.


Filmpje

Bert Keizer over het recht op een zelfverkozen dood

One thought on “zo helpt poëzie

Comments are closed.