Welcome to the jungle
Sander de Kramer
Welcome to the jungle
Hoe een straatjongen uit Rotterdam in het rijtje kwam met Mandela, Gorbatsjov en de Dalai Lama
Geschreven door Frits Baarda

omslagontwerp: Pieter Kers
omslagfoto: Rick Arnold
ISBN 978 90 831 1252 7 | NUR 320 | 80 pp | 11 x 19 cm | Paperback met flappen

PRIJS: € 9,99


‘Sander de Kramer, geweldloos weldoener. Humor is zijn enig wapen.’
Frits Baarda

‘Het kost een paar centen, maar dan krijg je ook niks.’ Met die woorden biedt Sander de Kramer donateurs de mogelijkheid om voor tienduizend euro een weekje ‘op vakantie’ te gaan naar zijn lemen hut in de jungle van Sierra Leone, zonder waterleiding of elektriciteit. Hij houdt van een lolletje, maar dit is bloedige ernst. Sierra Leone werd in 2007, na een gruwelijke burgeroorlog, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘de ellendigste plek op aarde’.

Sander kan het niet laten: hij gaat door roeien en ruiten voor zijn idealen. Als hoofdredacteur van het Straatmagazine begaf hij zich in de ‘stadsjungle’ van Rotterdam, toen hij zijn huissleutels inleverde en vrijwillig een maand lang op straat leefde. Hij won het vertrouwen van dak- en thuislozen en gaf ze een stem in zijn krant. Op Sumatra ging hij op zoek naar de Orang Rimba, een inheemse stam die ernstig in zijn voortbestaan werd bedreigd omdat het oerwoud werd vernietigd door de houtindustrie. In Sierra Leone haalde hij eigenhandig, soms met gevaar voor eigen leven, een groot aantal weeskinderen uit de diamantmijnen waar ze als slaven moesten werken voor onze sieraden. Nu gaan die kinderen elke dag trots naar school.

Sander noemt zichzelf een actiejournalist. In Welcome to the jungle vertelt journalist Frits Baarda zijn uitzonderlijke levensverhaal.


© Hanna Radstake

Sander de Kramer (1973) is schrijver, tv-presentator en columnist, en Frits Baarda is journalist. Voor zijn wereldwijde gevecht tegen armoede en onrecht kreeg Sander in maart 2021 – na internationale beroemdheden als Nelson Mandela, Kofi Annan en de Dalai Lama – de prestigieuze Four Freedoms Award. Deze prijs is vernoemd naar de vier vrijheden waar president Franklin D. Roosevelt over sprak in 1941: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst.

fourfreedoms.nl


Filmpje

Finest hour van Sander de Kramer: de dag dat hij de Four Freedoms Award kreeg.

Frits Baarda over Welcome to the jungle (vanaf 36:00)