Wat beweegt de brommerpiloot


Marike Vierstra
Wat beweegt de brommerpiloot
Roman

omslagontwerp: Tom Twijnstra
ISBN 978 90 831 6737 4 | NUR 301 | 320 pp | 13,5 x 21 cm | paperback met flappen

Prijs € 22,50


Bij de boekpresentatie in Donner op 17 juni was sprake van grote hitte en veel Puchjes, tot eentje naast het podium toe. Marike werd geïnterviewd door fotograaf Edwin Roelofs en overhandigde het eerste exemplaar aan Jerry Sjardin, redacteur van het clubblad van de Puch en Tomos Club Nederland. 

‘Uit haar pukkel trekt Nelly Nachtegaal het pakje sjek en draait er een, staand naast haar Puch. Ze houdt haar helm op en steekt het sjekkie aan. Verdriet moet je uitroken.’
– Marike Vierstra

Wat beweegt de brommerpiloot is een originele, tragikomische, bij vlagen absurdistische roman over hoe het is om wees te zijn in een rijk en verwend land als het onze. Een land waar menigeen een mat bij z’n deur heeft liggen met het woord ‘Welkom’ erop, maar waar de voordeur gesloten blijft. Behalve een ode aan de inmiddels verdwenen Puch is het ook een verhaal over veerkracht, verteld met liefde voor degenen die het stempel ‘uitzondering’ dragen.

Vanuit een rijtjeshuis in een Nederlandse voorstad rijdt Nelly Nachtegaal (18) op haar pas aangeschafte brommertje, dat niet harder kan dan 50 kilometer per uur, helemaal naar Zuid-Frankrijk. Na de plotselinge dood van haar beide ouders is verdriet niet het allereerste waarvan ze wakker ligt. De vraag is eerder hoe het verder moet. Wie zal er voor haar twee broers opkomen, van wie er één verstandelijk beperkt is? De lezer volgt het geworstel van Nelly, die zichzelf ziet als ‘de jongste bejaarde van Nederland’. Haar omgang met buren, familieleden, voogden, een notaris en haar vriend, een kunstacademiestudent, neemt absurde trekken aan. Dat de verbeelding aan de macht moet komen staat voor Nelly buiten kijf: ‘De werkelijkheid is erg genoeg. Je moet er iets op bedenken.’


‘Ik heb genoten van de onnavolgbare stijl van Marike Vierstra!’
– Maria Heiden, boekhandelaar en auteur

Marike Vierstra studeerde af in achttiende-eeuwse Nederlandse letterkunde aan de UvA en is coauteur van het boek Maar wie droomt er te Rotterdam! 650 jaar literair leven aan de Maas. Ze werkt als beeldend kunstenaar en geeft les aan volwassenen in schrijfvaardigheid. Momenteel werkt ze aan een graphic novel over haar broer, een verstandelijk beperkte man die al zijn hele leven in tehuizen woont.

One thought on “Wat beweegt de brommerpiloot

Comments are closed.