Geboortelot


Anita Larkens
Geboortelot
Roman met historische foto’s

omslagbeeld: Gevangenismuseum Veenhuizen
omslagontwerp: Pieter Kers
ISBN 978 90 831 6734 3 | NUR 301 | 312 pp |
13,5 x 21 cm | paperback met flappen

Prijs € 22,50
De boekpresentatie op vrijdag 8 april in De Vijgenhof te Appingedam. Links interviewer Linda De Munck, midden auteur Anita Larkens


Deze roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen en speelt zich grotendeels af op het Groningse platteland. We volgen twee vrouwenlevens in de tweede helft van de negentiende eeuw, de tijd waarin Aletta Jacobs begint met haar strijd voor het vrouwenkiesrecht. De kloof tussen man en vrouw is enorm, die tussen burger en arbeider nog groter.

Jannetje werkt als dienstmeid voor een domineesgezin en wordt geplaagd door heimwee en eenzaamheid. De komst van Adriana brengt haar de nodige afleiding – voor het eerst voelt Jannetje zich niet langer alleen. De beroeping van de dominee naar het noorden brengt Jannetje dichter bij een andere vrouw, Bouwina, die daar zo haar eigen strubbelingen heeft. Bouwina draagt de zorg voor haar kleindochter Bouke. Ze doet er alles aan om het meisje voor te bereiden op een leven als arbeidersmeid.

Bouwina’s inspanningen zijn tevergeefs: Bouke glijdt af in de criminaliteit en komt in de gevangenis terecht. Ook Jannetjes beschermelinge Adriana begaat misdrijven. Wanneer het lot Jannetje en Bouwina samenbrengt, vinden zij troost en begrip bij elkaar.


‘Wat een prachtig boek. We volgen de levens van twee vrouwen door de tijd en zien hun levens elkaar raken – eerst op afstand, daarna steeds dichterbij. Petje af.’
– Louis Stiller, schrijver en journalist

Anita Larkens schrijft al zolang ze zich kan herinneren. Ze publiceerde eerder het non-fictieboek De volmaakte vrouw en de literaire thrillers SchaduwdochterDe betrokkenen en De dagen. Anita woont met haar man en jongste zoon in Bedum, bij Groningen. De historische roman Geboortelot is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis.

www.anitalarkens.nl

foto: Mariette Hingstman

One thought on “Geboortelot

Comments are closed.