De jongen die van De Hef dook



Siebe Thissen
De jongen die van De Hef dook
Met historische foto’s

omslagontwerp: Jan Houdijk
ISBN 978 90 831 6732 9 | NUR 301 | 192 pp | 13,5 x 21 cm | gebonden

PRIJS: € 22,99


‘Dit is het verhaal van een jongen die het onmogelijke presteerde en op het nippertje aan de dood ontsnapte. Het is opgebouwd uit precies die elementen die heel lang geleden, ergens in de peilloze diepte van de tijd, de geboorte van fictie mogelijk maakten: er is sprake van een bijzondere daad, van spanning en verlossing, en het publiek krijgt wat het wil: een held.’
Siebe Thissen

Op 14 januari 1933, midden in de crisisjaren, dook de 19-jarige Lou Vlasblom van De Hef, een spoorbrug in Rotterdam. Hij zette zich af op de duizelingwekkende hoogte van 67 meter, maakte een lange duikvlucht met twee salto’s en kwam rechtstandig in het water terecht. Tot op de dag van vandaag heeft niemand ooit, waar ook ter wereld, een duik gemaakt vanaf een grotere hoogte. Heel even was deze doodgewone arbeidersjongen uit Crooswijk – hij werkte als ‘darmenschrapper’ in de vleesverwerkingsindustrie, een baantje met de allerlaagste status – net zo beroemd als die andere kampioen uit Crooswijk: bokser Bep van Klaveren, winnaar van een olympische gouden medaille.

Nadat Lou zijn duik had volbracht, werd hij niet alleen overladen met superlatieven, maar ook met veroordelingen. Hij was een held, een kampioen die een legendarische prestatie had geleverd, vonden velen. Nee, vonden anderen, hij was eerder een schlemiel, een slachtoffer van de reclame- en vermaaksindustrie. Zijn daad was een symptoom van de uitzichtloosheid van de crisisjaren. Talloze verslaggevers, columnisten en schrijvers probeerden zijn motieven te duiden, kenden een symbolische betekenis toe aan de sprong. Zo werd er een stofwolk van hele en halve waarheden opgetrokken waarin een uniek stadsverhaal vorm kreeg: De jongen die van De Hef dook.

De jongen die van De Hef dook leest als een spannend jongensboek. Het gaat niet alleen over Lou Vlasblom, maar ook over Jan Tabbernee die een week later de recordduik van Lou probeerde te evenaren – en op een gruwelijke manier te pletter sloeg. Lou kreeg de schuld van diens dood en dat heeft hem de rest van zijn leven hevig aangegrepen.


Siebe Thissen (1960) is schrijver, historicus, filosoof en hoofd Beeldende Kunst & Openbare Ruimte bij de stichting cbk Rotterdam. In 2018 ontving hij de Jacques Dutilhprijs voor zijn boek Beelden: Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940.


Uitgever Tijn Boon interviewt op grote hoogte auteur Siebe Thissen ter gelegenheid van het verschijnen van De jongen die van De Hef dook. Met dank aan sleutelbewaarder van De Hef Joop van der Hor en Jan Willem Foppen voor het beeld.


Lou Vlasblom blikt terug op zijn duik van De Hef (fragment van 57.29 tot 59.45)

One thought on “De jongen die van De Hef dook

Comments are closed.