Achter de heuvels


Helmut Vleugels
Achter de heuvels
Roman

omslagontwerp: Lon de Grunt
ISBN 978 90 831 6736 7 | NUR 301 | 192 pp | 13,5 x 21 cm | paperback met flappen

Prijs € 20,00


Achter de heuvels gaat over een man die zijn vrouw verlaat voor een nieuwe liefde: een man uit Curaçao. De roman is niet alleen boeiend en knap geschreven, maar ook een belangrijk signaal in een tijd dat de tolerantie voor homoseksualiteit daalt en de meeste biseksuele mannen liever zwijgen over hun seksuele identiteit.

Helmut en moderator Thessa Garcia van Rhee bij de boekpresentatie 8 april in Boekhandel Donner

De ik-figuur is een theoretisch wiskundige die getrouwd is en twee dochters heeft. Alles verandert wanneer hij in de buurt van een parkeerplaats, in een schemerzone ‘achter de heuvels’, een homo-ontmoetingsplaats ontdekt. Daar wordt hij verliefd op Doiko, een Antilliaanse man die een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem heeft. Aanvankelijk leidt hij een dubbelleven, maar na enige tijd biecht hij thuis zijn geheim op. Hij verlaat zijn gezin en begint een onstuimige verhouding met Doiko. Terwijl hij zichzelf beschouwt als het toppunt van rationaliteit, is Doiko zijn tegenpool: direct en onvoorspelbaar, beschadigd maar krachtig, zorgzaam maar soms ook agressief.

Achter de heuvels is een roman over de krachtmeting tussen hetero- en homoseksuele gevoelens, tussen de koelte van Nederland en de zonnige warmte van Curaçao, tussen wetenschappelijke rationaliteit en de wijsheid van de straat.

Mannen die een relatie hebben met een vrouw terwijl ze ook seks met mannen hebben – het komt vaak voor, vaker dan je denkt. Dat maakt deze openhartige, seksueel geladen roman niet alleen relevant voor homo- en biseksuele mannen, maar ook voor heteroseksuele vrouwen.

Een juweel van een roman over een universeel thema: de liefde.


Lees hier het interview met Helmut en zijn dochter Anouk in Het Parool van 9 mei.

Een boek over de moed om jezelf te ontdekken. Ongelooflijk mooi en beeldend geschreven. Het heeft me echt geraakt.’
– Everon Jackson Hooi, hoofdrolspeler in de Gouden Kalf-winnende film Buladó

Mooi verhaal, prachtig geschreven. Ik was op pagina één nieuwsgierig naar de volgende bladzijden en dat bleef zo tot het eind. De toon is licht zonder dat het boek inboet aan importantie.’
– Nevin Atici, journaliste

Lezen met een open geest. Het belangrijkste advies bij het lezen van dit boek. Want het is een literair pareltje ondanks het taboeonderwerp van homofilie en de erg expliciete seksuele beschrijvingen. Maar als je dit boek aan de kant laat liggen, mis je een eerlijk verhaal over een kant die je niet vaak hoort, mis je de filosofie van de ideeën van de auteur, mis je de oproep om wat vaker stil te staan bij zoveel aspecten van ons leven. Het boek bevat ook de wereldse kijk op de culturele verschillen bij een koppel dat beide een andere achtergrond heeft (de nuchtere Nederlander en de speelse, losse Antilliaan). Een boek vol korte hoofdstukken, steeds springend tussen het hoofdverhaal (het hoofdpersonage die zijn gezin verlaat voor de Antilliaanse man Doiko), het verleden van Doiko, de overdenkingen over het leven van het hoofdpersonnage en de columns die hij schrijft. Filosofische overdenkingen afgewisseld met het ruwere verhaal. Heel rijk verwoord! Al hadden de expliciete scenes voor mij persoonlijk minder expliciet mogen zijn. Pas nu ik deze recensie schrijf bedenk ik dat ik de naam van het hoofdpersonnage die steeds in de ik vorm praat niet opgemerkt heb, misschien om de anonimiteit van deze wereld te benadrukken?’
– Ka8leen op Instagram


Helmut Vleugels (1957) is creative director van ARA Creative Agency. Hij werd de afgelopen jaren meermaals door vakgenoten gekozen tot een van de 100 meest invloedrijke mensen in de Nederlandse reclamebureauwereld. Eerder publiceerde hij verhalen in verschillende literaire tijdschriften. De roman Achter de heuvels is gebaseerd op zijn eigen levensloop.